De Aankondiging is een centrale gebeurtenis in het christelijke verhaal en markeert het begin van het mysterie van de Menswording, wanneer de aartsengel Gabriël door God wordt gezonden om Maria aan te kondigen dat zij de moeder zal worden van de Verlosser, Jezus Christus. Deze scène is rijk aan symboliek en theologische betekenis en heeft kunstenaars, schrijvers en gelovigen door de eeuwen heen geïnspireerd.
De gebeurtenis van de Aankondiging wordt beschreven in het Evangelie volgens Lucas (1:26-38). Gabriël verschijnt aan Maria, een jonge Joodse vrouw uit Nazareth, en kondigt aan dat de Heer met haar is en dat zij gezegend is onder alle vrouwen. Maria was verontrust door deze woorden en vroeg zich af wat deze begroeting betekende. Gabriël vertelde haar dat ze niet bang hoefde te zijn, want ze was bij God in de gunst gekomen en ze zou zwanger worden en een zoon baren, die ze Jezus zou noemen. Hij legt haar uit dat dit kind groot zal zijn, de Zoon van de Allerhoogste zal worden genoemd en eeuwig zal regeren op de troon van David.
De Aankondiging is een moment van grote nederigheid en acceptatie voor Maria. Als jonge maagd wordt ze geconfronteerd met een buitengewone aankondiging die haar leven ingrijpend en onverwacht zal veranderen. Haar fiat, haar "Laat het gebeuren volgens uw woord", is de uitdrukking van haar totale onderwerping aan de goddelijke wil. In deze daad van gehoorzaamheid wordt Maria het geloofsmodel voor gelovigen over de hele wereld.
Theologisch gezien is de Aankondiging het beginpunt van de Menswording, waarbij het eeuwige Woord van God vlees wordt in de schoot van Maria. Dit moment is cruciaal voor het begrijpen van de aard van Jezus als volledig goddelijk en volledig menselijk. Door ermee in te stemmen de moeder van de Verlosser te worden, wordt Maria in de orthodox-christelijke traditie ook de "Theotokos", de Moeder van God.
De Aankondiging heeft door de eeuwen heen veel kunstenaars geïnspireerd en is in alle vormen van kunst afgebeeld, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot muziek en literatuur. De beroemdste werken zijn van schilders als Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli en vele anderen. In de traditionele iconografie wordt de Annunciatie vaak afgebeeld met Maria geknield of zittend, vaak voor een lessenaar of lezend uit een heilig boek. De aartsengel Gabriël verschijnt voor haar, vaak met uitgestrekte vleugels en met een lelie, een symbool van zuiverheid. Stralen van goddelijk licht verlichten het tafereel vaak, als symbool van Gods aanwezigheid en zegen.
De Annunciatie wordt ook gevierd in de christelijke liturgie, met name op het feest van de Annunciatie op 25 maart, negen maanden voor Kerstmis. Dit feest herdenkt de gebeurtenis van de Aankondiging en viert de incarnatie van Christus. Het is een gelegenheid voor gelovigen om te mediteren over de diepe betekenis van deze gebeurtenis en over Maria's centrale rol in Gods heilsplan voor de mensheid.
Tot slot is de Aankondiging door de engel aan Maria een gebeurtenis van groot theologisch en spiritueel belang in het christelijk geloof. Deze bijbelse episode symboliseert Maria's nederigheid, geloof en gehoorzaamheid, maar ook de incarnatie zelf, waarbij God mens wordt om de mensheid te redden. De Annunciatie blijft gelovigen inspireren en aanzetten tot nadenken over goddelijke genade en voorzienigheid.