Jeugd en bekering
Sint Teresa van Ávila werd op 28 maart 1515 geboren in Gotarrendura, in de Spaanse provincie Valladolid. Ze was de derde van negen kinderen uit een vroom gezin. Al op jonge leeftijd toonde Thérèse een grote belangstelling voor het katholieke geloof en het spirituele leven.
Op 20-jarige leeftijd trad Thérèse in in het karmelietenklooster van Ávila, maar haar zwakke gezondheid dwong haar het klooster na een paar jaar te verlaten. Gedurende een aantal jaren had ze periodes van twijfel en geestelijke strijd. Haar geloof werd echter weer aangewakkerd na het lezen van de "Belijdenissen" van Augustinus, en het verlangen om een dieper, meer toegewijd leven met God te leiden groeide in haar.
Hervorming van de Karmel
In 1562, op 47-jarige leeftijd, stichtte Teresa van Ávila het klooster van Sint Jozef in Ávila, wat het begin markeerde van de hervorming van de Karmel. Ze probeerde de strikte naleving van de oorspronkelijke regel van de Karmelietessen, die de nadruk legde op contemplatie, armoede en eenvoud van leven, te herstellen. Haar hervormingsgezindheid stuitte aanvankelijk op weerstand, maar Teresa was volhardend en vastbesloten in haar zoektocht naar spirituele vernieuwing.
Schriften en mystieke theologie
Tijdens haar leven schreef de heilige Teresa van Ávila verschillende belangrijke theologische en spirituele werken. Haar beroemdste werk is "Het Boek des Levens" (Libro de la Vida), een spirituele autobiografie die verhaalt over haar spirituele reis, haar mystieke ervaringen en haar leven in het klooster. Ze schreef ook 'Het kasteel van binnen' (El Castillo Interior), vaak 'Het kasteel van de zielen' genoemd, waarin de verschillende stadia van het spirituele leven en contemplatie worden beschreven.
Thérèse d'Ávila is ook bekend om haar mystieke theologie, waarin ze intieme ervaringen met God en de vereniging van de ziel met het goddelijke beschrijft. Ze benadrukte het belang van contemplatief gebed en meditatie om deze eenheid met God te bereiken.
Trials en controverses
Thérèse's hervorming en zoektocht naar spirituele vernieuwing waren niet zonder controverse. Ze ondervond tegenstand van sommige kerkelijke autoriteiten en geestelijken die zich verzetten tegen haar hervormingsideeën. Ze kreeg echter steun van bepaalde bisschoppen en invloedrijke religieuzen, met name Johannes van het Kruis.
Dood en Zaligverklaring
Sint Teresa van Ávila stierf op 4 oktober 1582 op 67-jarige leeftijd in Alba de Tormes, Spanje. Ze werd in 1614 zalig verklaard door paus Paulus V en in 1614 heilig verklaard door paus Gregorius XV. In 1970 werd ze door paus Paulus VI uitgeroepen tot Doctor van de Kerk en daarmee was ze een van de eerste vrouwen die deze titel ontving.
Legacy
De nalatenschap van de heilige Teresa van Ávila leeft voort in de katholieke kerk en daarbuiten. Haar geschriften worden nog steeds gelezen en bestudeerd vanwege hun spirituele diepgang, mystieke wijsheid en focus op contemplatief gebed. Ze wordt beschouwd als een hervormer, mysticus en leraar van het spirituele leven, en haar spirituele nalatenschap wordt gevoeld in de hervormde karmelietenorde en in de christelijke spiritualiteit in het algemeen. Ze wordt vereerd als een model van diep geloof, nederigheid en volharding in de zoektocht naar God.