Welkom in de Winkel van Lourdes.
Religieuze artikelen uit het heiligdom.

Het verhaal van de Wonderdadige Medaille

artikel gepubliceerd op 16/04/2025 in de categorie : Religieus nieuws
Post

De Wonderdadige Medaille, een voorwerp van katholieke vroomheid, wordt al bijna twee eeuwen over de hele wereld gedragen en vereerd. De medaille heeft een bijzondere oorsprong, gekenmerkt door bovennatuurlijke gebeurtenissen, Mariaverschijningen en een boodschap van bescherming en barmhartigheid. Door de volledige geschiedenis van de Wonderdadige Medaille te volgen, zullen we het belang en de symboliek ervan beter begrijpen, en hoe het een symbool van geloof is geworden voor miljoenen gelovigen.

De oorsprong van de Wonderdadige Medaille: Historische en religieuze context

We staan aan het begin van de 19e eeuw, een periode van spirituele vernieuwing in Frankrijk. Na de beproevingen van de Franse Revolutie keerden gelovigen met hernieuwd geloof terug naar religieuze praktijken. In deze context ontwikkelden zich religieuze gemeenschappen om te voorzien in de spirituele en materiële behoeften van de bevolking.

De Wonderdadige Medaille dankt haar ontstaan aan een van deze gemeenschappen: de Congregatie van de Dochters der Liefde, gesticht door Sint Vincent de Paul en Sint Louise de Marillac. In deze congregatie werd in 1830 een jonge novice, Catherine Labouré, toegelaten tot het noviciaat. Catherine was een eenvoudige, vrome jonge vrouw die van jongs af aan een diepe liefde voelde voor de Maagd Maria.

De verschijningen van de Maagd Maria aan Catherine Labouré

Het verhaal van de Wonderdadige Medaille begint eigenlijk in juli 1830, toen Catherine Labouré, net 24 jaar oud, verschillende verschijningen van de Maagd Maria meemaakte. Deze visioenen vonden plaats in de kapel aan de Rue du Bac in Parijs, die deel uitmaakte van het klooster van de Dochters der Liefde. De eerste verschijning vond plaats in de nacht van 18 op 19 juli. Die avond werd Catherine gewekt door een "kind" (dat ze als haar beschermengel beschouwde) dat haar vroeg naar de kapel te gaan. Daar trof ze de Maagd Maria aan, zittend op een stoel bij het altaar. Catherine haastte zich naar haar voeten en Maria sprak teder tot haar en vertelde haar dat God haar een belangrijke missie wilde toevertrouwen. Tijdens deze eerste verschijning deelt Maria profetieën met Catherine over Frankrijk en de Kerk en vraagt haar vertrouwen in God te hebben.Tweede verschijning - Het verzoek om de medaille (27 november 1830)

Op 27 november 1830 verscheen de Maagd Maria opnieuw aan Catherine Labouré. Deze keer vertrouwde ze haar een specifieke taak toe: een medaille laten slaan volgens een model dat ze haar in een visioen had laten zien. De Maagd staat afgebeeld met haar armen open en lichtstralen die uit haar handen komen. Rondom de figuur staat de volgende aanroeping: "O Maria zonder zonde verwekt, bid voor ons die een beroep op u doen." Maria legt uit dat deze stralen de genaden symboliseren die zij verkrijgt voor hen die haar daarom vragen.

Het visioen gaat verder met de achterkant van de medaille: een kruis boven de letter "M", daaronder verschijnen twee harten, dat van Jezus (gekroond met doornen) en dat van Maria (doorboord met een zwaard). Twaalf sterren omringen het geheel en symboliseren de Kerk en haar apostelen. De Maagd Maria belooft Catherine dat iedereen die deze medaille in geloof draagt, grote genaden zal ontvangen.

De creatie van de medaille en de eerste wonderen

Na deze verschijningen sprak Catherine Labouré erover met haar biechtvader, pater Jean-Marie Aladel. Eerst was hij sceptisch. Maar Catherine hield vol en beweerde dat het verzoek van de Maagd zelf was gekomen. Na lang nadenken en onder druk van de gedetailleerde insignes van Catherine besloot pater Aladel uiteindelijk om het verzoek in te dienen bij de aartsbisschop van Parijs. De toestemming om de medaille te slaan werd toen verleend. De eerste serie medailles werd in juni 1832 geproduceerd. De verspreiding van de medailles ging al snel gepaard met verhalen over wonderen, genezingen en bekeringen. De gelovigen getuigden van de beschermende werking van de medaille, een nieuw gevonden innerlijke vrede en onverklaarbare genezingen. Zo kwam de medaille bekend te staan als de "Wonderdadige Medaille". In slechts enkele jaren werden miljoenen medailles verspreid, vooral in Frankrijk en daarna over de hele wereld.

De symbolen en betekenis van de Wonderdadige Medaille

Elk element van de Wonderdadige Medaille heeft een diepgaande symboliek, die terugverwijst naar het christelijk geloof en de Mariadevotie.

De voorzijde van de medaille: sop de voorzijde is de Maagd afgebeeld met uitgestrekte armen, lichtstralen die uit haar handen komen, als symbool voor de genaden die zij uitdeelt. Het gebed rond de figuur, "O Maria zonder zonde verwekt, bid voor ons die een beroep op u doen", is een herinnering aan het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis, officieel afgekondigd door de Kerk in 1854. Het toont Maria als beschermster en voorspreker bij God namens de mensheid.

De keerzijde van de medaille: deachterkant van de medaille toont een kruis over een "M" die de vereniging van Maria met het lijden van Jezus symboliseert. De twee harten, het ene omgeven door doornen (het Heilig Hart van Jezus) en het andere doorboord door een zwaard (het Onbevlekt Hart van Maria), symboliseren de liefde en het lijden dat Jezus en Maria deelden voor de redding van de mensheid. De twaalf sterren rond de medaille herinneren aan de twaalf apostelen en symboliseren de Kerk als geheel.

Verering voor de Wonderdadige Medaille

Snel werd de Wonderdadige Medaille een voorwerp van universele devotie. Hij wordt gebruikt als symbool van bescherming, troost en genezing. Veel mensen schrijven speciale genaden toe aan het dragen ervan. De medaille droeg ook bij aan een heropleving van het geloof, omdat de dragers ervan hun katholicisme en hun toewijding aan Maria konden bevestigen. Catherine Labouré van haar kant bleef een discreet leven leiden, alleen bekend bij haar oversten en biechtvaders. Ze diende de armen en zieken binnen haar congregatie tot haar dood in 1876. In 1947 werd ze door de Kerk heilig verklaard.

Waar vind je een wonderdadige medaille?

De Chapelle de la Rue du Bac, de plaats van de verschijningen, is tegenwoordig een bedevaartsoord waar miljoenen mensen komen bidden en gezegende medailles krijgen. Andere Mariaheiligdommen, zoals Lourdes en Fatima, bieden ook medailles aan. Gelovigen kunnen ook Wonderdadige Medailles vinden in religieuze winkels en online boetieks. Ze zijn vaak gemaakt van verschillende materialen, van goud tot zilver tot messing, waardoor dit voorwerp voor iedereen toegankelijk is.

De Wonderdadige Medaille belichaamt een boodschap van liefde, bescherming en genade. Het herinnert degenen die het dragen aan Maria's moederlijke aanwezigheid en nodigt hen uit om zich tot haar te wenden in tijden van nood. Over de hele wereld blijft de Wonderdadige Medaille deze boodschap van vrede en geloof uitdragen, en brengt gelovigen samen in een blijvende devotie, als eerbetoon aan de Maagd Maria en aan de missie die werd doorgegeven aan Catherine Labouré.

Gerelateerde producten

Klantenservice

Heeft u algemene vragen of hulp nodig ?

Onze vriendelijke team helpt je graag verder. (wij spreken Nederlands) :  Contact

Winkelen in Lourdes

Wij verzenden souvenirs uit Lourdes

Omdat we beseffen dat een reis naar Lourdes niet voor iedereen mogelijk is, verzenden we religieuze artikelen over de hele wereld

Internationale Verzending

We verzenden wereldwijd

Winkel veilig in Lourdes, snelle levering thuis!