De oorsprong van adventskalenders gaat terug tot het Duitsland van de 19e eeuw. Deze traditie heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een wijdverbreide praktijk in vele culturen over de hele wereld. Advent, wat "advent" betekent in het Latijn, markeert de periode van vier weken die voorafgaat aan Kerstmis en de adventskalender is ontworpen om de dagen af te tellen tot dit vreugdevolle feest.
Het oorspronkelijke idee achter adventskalenders was om een speciale anticipatie en verwachting voor Kerstmis te creëren, vooral voor kinderen. Vroege kalenders waren vaak tekens of tekeningen overgetrokken op karton, met elke dag een afbeelding of klein beeldje om te ontdekken. Deze vroege ontwerpen bevatten niet per se snoepjes of chocolaatjes, maar concentreerden zich op de symbolische weergave van het kerstverhaal.
De evolutie van de adventskalender tot zijn moderne vorm, met vensters die elke dag opengaan en snoepjes onthullen, dateert echter uit de jaren 1920. De eerste commerciële versie werd in Duitsland gemaakt door Gerhard Lang, die was opgegroeid met de adventskalendertraditie. Als kind maakte zijn moeder voor hem elke dag een kalender met kleine plaatjes en toen hij ouder werd, voegde Lang een zoete dimensie toe aan de traditie.
De eerste commerciële kalenders waren vaak rechthoekig en illustreerden scènes uit het dagelijks leven of afbeeldingen van de Geboorte. Aanvankelijk werden de vensters geopend om de afbeeldingen te onthullen, maar in de jaren 1950 ontstond het idee om er snoep of chocolade in te verstoppen
Het succes van adventskalenders verspreidde zich al snel buiten de grenzen van Duitsland. De gewoonte verspreidde zich over heel Europa en won aan populariteit in andere delen van de wereld. Chocoladefabrikanten zagen deze traditie als een kans om speciale producten voor de feestdagen te maken, met kalenders gevuld met kleine individuele chocolaatjes achter elk venster.
Tegenwoordig is de Adventkalenders zijn tegenwoordig een essentieel onderdeel van de adventstijd voor veel gezinnen over de hele wereld. Ze zijn er in oneindig veel vormen, maten en thema's, van traditionele kalenders tot modernere versies met schoonheidsproducten, speelgoed of zelfs alledaagse activiteiten. Hoewel de oorsprong van adventskalenders teruggaat tot een oude Duitse traditie, laten hun aanpassingsvermogen en constante evolutie zien hoe diep deze gewoonte is geworteld in de wereldwijde viering van de kerstperiode.